Tarımsal Tedarik Zincirinde Blockchain Dönemi
Günümüzün hızla değişen dünyasında tarım sektöründe de güven ve şeffaflık ihtiyacı giderek artıyor. Mastercard, bu ihtiyaca yanıt olarak, tarımsal blockchain çözümleri üreten GrainChain ile iş birliğine giderek tedarik zincirindeki ürünlerin menşeini doğrulamayı ve her bir aşamanın izlenebilirliğini sağlamayı hedefliyor. Bu ortaklık, özellikle Orta Amerika, Meksika ve ABD’deki üreticiler ve tüketiciler için emtia tedarik zincirinin görünürlüğünü artıracak.
Tedarik Zincirinde Şeffaflık ve Güven
Ortaklık, nihai tüketicilerle güven oluşturmak amacıyla tedarik zinciri standartlarına bağlı kalarak, tedarikçilerin ve çiftçilerin marka itibarlarını korumalarına destek olmayı hedefliyor. Tedarik zinciri yönetimi, Mastercard’ın "Provenance Solution" adı verilen sistemiyle sağlanacak. GrainChain ile iş birliği içerisinde ürünlere uçtan uca güvenilir bir görünürlük kazandırılacak. Bu sayede tedarik zincirindeki her taraf, ürünlerin takibini ve menşeinin doğrulanmasını kolayca yapabilecek. Böylelikle, sektöre yönelik güven de artırılmış olacak.
Ürünlerin Dijital Kimliği Önem Kazanıyor
Mastercard İnovasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı Deborah Barta, izlenebilirlik pazarının küresel bir endüstri olduğunu belirterek şu sözleri kaydediyor: “Tüketiciler, markalar ve hükümetler, ürün ve hizmetlerin nereden geldiğini bilmek istiyor. Ürünlerin ve malların dijital kimliği bu nedenle günümüzde daha kritik hale geldi. Mastercard Provenance çözümü ile tarafların güvenilir verilerden yararlanmasına yardımcı oluyoruz. Bu da tedarik zincirleri boyunca verimlilik sağlıyor ve nihayetinde tüketiciyi korumaya destek oluyor.”
Mastercard’ın Blockchain Yolculuğu
Mastercard, gıda izlenebilirliği için blockchain teknolojisini kullanma konusunda yeni değil. Şirket, dağıtık defter teknolojilerini ve blockchain sistemlerini benimseyerek 2020 yılında Provenance çözümünü, Envisible’ın gıda izlenebilirlik sistemi Wholechain ile entegre etmek için bir ortaklık duyurmuştu. Tarımsal sektörün yanı sıra, Mastercard’ın blockchain teknolojisini farklı sektörler için de kullandığı biliniyor. Örneğin, kısa süre önce merkez bankası dijital para birimi (CBDC) test platformunu duyurmuştu. Bu platform, merkez bankalarının CBDC yayınlaması, dağıtımı ve değişimi gibi bir ekosistemi simüle ederek kullanım durumlarını değerlendirmesine ve stratejilerini test etmesine olanak tanıyor.
Bu gelişmeler, tarım sektöründe güvenli, şeffaf ve izlenebilir bir tedarik zinciri oluşturulması yolunda önemli adımlar olarak karşımıza çıkıyor. Tarımda blockchain teknolojisinin bu denli yaygınlaşması, hem üreticilere hem de tüketicilere güvenli ve kaliteli ürünlere ulaşma konusunda büyük avantajlar sağlıyor.
Nurten Sırma
Gıda Mühendisi | Gıda Denetim Uzmanı | Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Uzmanı
nurtensirma@gmail.com
nurtensirma@gidavegelecek.com