Gıda Kaybı ve Atığı

 


Gıdanın plansız üretimi ve bilinçsiz tüketimi, gezegenimizin sınırlı kaynaklarını tüketmektedir.

 

Sürdürülebilir ve yenilenebilir gıda sistemleri kurmak için en büyük fırsatımız gıda kaybı ve israfını ortadan kaldırmak, azaltmak ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmektir.

 

 

Gıda kayıp ve israfı, tarladan atık alanına kadar ele alınmalıdır. Dünyada her yıl üretilen gıdaların 1/3’ü israf edilmekte1 ve bunun

%40’ı otel ve restoranlar dahil olmak üzere toplu tüketim yerlerinide kapsayan perakende işletmelerden kaynaklanmaktadır.2 İsraf edilen gıdalar, küresel sera gazı emisyonunun %10’unu oluşturmakta3 ve küresel su kaynaklarının yaklaşık dörtte birini kullanmaktadır. Gıda kayıp ve israfını önlemek ve azaltmak; küresel gıda sistemimizin çevresel etkisini azaltmanın ve tarımsal üretimi artırmadan hem açlık tehlikesi yaşayanlar hem de artan nüfus için gıdaya erişimi artırmanın en kolay ve en etkili yollarından biridir.

 

 

Restoranlarda ve yiyecek-içecek sunumunun işletmenin önemli bir parçası haline geldiği otellerde, müşterilere unutulmaz ve zengin bir yemek menüsü oluşturmak çok önemli olduğu gibi, en büyük korku yemeğin misafirlere yetmemesi ve müşterilerin tercihlerinin bilinmemesidir. Bu yüzden, sistem içerisinde yer alan her aktör bu korkulu senaryoyu önlemek adına kendi “sigortasını” eklemektedir. Örneğin bir toplantı organizasyonunda müşteri 2.500 kişilik misafir sayısı verir ve toplantı planlayıcısı bu sayıyı grubun yapısına bakıp tüm misafirlerin yetişkin erkek misafirmiş gibi değerlendirip (her türlü yemeği yiyen) doğrudan 2.500 kişi olarak yorumlar.

 

Toplantı planlayıcısının verdiği rakamın üzerine şef de ne olur ne olmaz düşüncesi ile ortalama %3’lük bir opsiyon oranı ekler. Etkinlik günü geldiğinde banket müdürü büfenin zengin görünmesini sağlamak için 2.500 kişiden daha fazla misafir için hazırlanmış yemeği sunar; misafirler ise ikinci tabağa yetecek yemek olmayacağından endişelenip tabaklarını tepeleme doldururlar.

Süreç boyunca alınan bu önlemler nedeniyle fazladan tonlarca gıda üretilmiş olur.

Otel ve restoran sektöründe gıda israfının hangi aşamalarda oluştuğunu anlamak amacıyla 2018 yılında Metro Türkiye pilot olarak seçilen otel ve restoran işletmelerinde gıda israfı ölçüm çalışması yapmıştır.

 

Proje sonucunda her şey dahil otel konseptinde tabaktan geri dönen miktar %65 iken, butik otelde bu rakam %52, restoranda ise bu oran %74 civarında tespit edilmiştir. Yine üretim aşamasında yeterli depolama alanı olmamasından veya müşteri sayısını tam belirleyememekten kaynaklı olarak üretim depolama alanında oluşan atıkların oranı ise restoranda %19 ve otelde %5 olarak tespit edilmiştir.

Yine World Wildlife Foundation (WWF)’nin 800 kişilik bir organizasyonda yaptığı bir araştırmaya göre, ortalama bir insan bir öğünde 450 gram tüketirken, bu organizasyon için mutfakta kişi başı 900 gram gıda hazırlanmıştır4. Bu da bir öğün için organizasyon başına yaklaşık 360 kilo fazla gıda demektir!

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال