Horeca ve Gıda Kaybı

 





 Gıda israfını azaltmak amacıyla tasarlanmış menüler ile önlenebilecek fazladan hazırlanmış yemekler, restoran ve otel içinde yeniden değerlendirilmeli, değerlendirilemiyorsa ihtiyaç sahiplerine bağışlanmalı, bağışlanamıyorsa, hayvan yemi olarak değerlendirilmeli; hayvan yemi olarak değerlendirilemiyorsa, kompost yapımına yönlendirilmeli ve nihayetinde en son seçim olarak atık sahasına gönderilmelidir.

 

Restoran ve otellerin %85’i gıda üretimlerinde bir miktar sigorta eklediğini kabul ederken, yalnızca %32’si fazla gıdalar için bağış programına sahip olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte birçok toplu tüketim işletmesinin bu tarz fazla üretimin bir kısmını yönetmek için içerde yeniden kullanım uygulamaları ve politikaları mevcuttur.

Maalesef Türkiye’de otel ve restoranlarda henüz başlamış bağış operasyonu mevcut değildir. Dileğimiz ilerleyen dönemlerde gıda israfının önüne geçmek amacıyla otel, restoran ve diğer toplu tüketşm yerlerinde organize gıda bağış operasyonlarının başlamasıdır.

Bu kılavuzu kullanarak kendi gıda yönetimi stratejinizi uygulamaya başladığınızda; gıda planlamasında, menü geliştirmede ve yemek hizmetinde inovasyon yoluyla iyi uygulamaları uygulamanızı öneririz.

Bu kılavuz, restoran ve otelinizde fazla gıda üretimini önleyecek, gıda israfını azaltacak, bağış ortaklıkları kurulmasına yardımcı olacak, kalan gıdaları atık sahalarından uzaklaştıran bir geri kazanım programı oluşturulmasına ve etkin bir gıda yönetimi stratejisi geliştirmenize adım adım yol gösterecek bir dokumandır.

Kılavuz aşağıdaki faaliyetlerin uygulanmasına yönelik adımları ve yol gösterici ilkeleri içerir:

1. Girişimi yürütmek için Gıda İsrafını Önleme Ekibi ve Gıda İsrafını Önleme Stratejisi oluşturmak,

2. İsrafı azaltma performansını izleyen

ve personeli yenilik ve başarı için ödüllendirip takdir eden uygun bir Ayrıştırma ve Ölçüm Planı oluşturmak,

3. Personel kaynaklığıda israfını en aza indirme amacıyla, personeli bazı görevlerin bir parçası yaparak önleyici faaliyetler konusunda eğitmek,

4. Kaçınılmaz gıda atığını yönetmek ve geri kazandırmak, 5. İç ve dış paydaşlarla, gıda bağış programlarını geliştirme konusunda iletişime geçmek.



Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال