Yeme-İçme Sektöründe Menü Planlaması

 



Gıda, gezegenimizle aramızdaki en önemli bağdır. Kültürümüzde de gıda kutsal bir yere sahiptir; hayatta kalabilmemiz ve sağlıklı bir şekilde neslimizi devam ettirebilmemiz, gıda kaynaklarının sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip olan gıdaya, üretirken, taşırken, işlerken tüketirken hakettiği değeri vermeliyiz.

 

Eğer tahmin edildiği gibi dünya nüfusu 2050 yılına kadar 9,8 milyara ulaşacak olursa, bugünkü tüketim alışkanlıklarımızı devam ettirmek için üç kat daha büyük bir dünyaya ihtiyacımız olacak. Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için, gıda üretimininde mevcut miktara göre %60 artması gerekmektedir.

Bununla birlikte her yıl üretilen gıdanın üçte biri, bir diğer deyişle 1,3 milyar ton gıda çöpe atılmaktadır.

 

AB’de ise her yıl yaklaşık 88 milyon ton gıdanın yaklaşık 143 milyar Euro’luk maliyetle israf edildiği tahmin ediliyor. Oysa AB’de üretilen gıdanın % 20’si kaybolurken, en az 55 milyon insan yeterli gıdaya erişmek için mücadele ediyor.

Türkiye’de ise yılda 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Üretilen meyve ve sebzenin yaklaşık yüzde 50’si kayıp ve israf oluyor. Her gün 4.9 milyon adet ekmek çöpe atılıyor. Gıda israfının %40’ının restoranlar, süpermarketler ve oteller gibi perakende işletmelerde olduğu tahmin edilmektedir.*

 

(*https://ec.europa.eu/food/safety/food_ waste/stop_en)

 

Gıda israf edildiğinde gıda üretiminde kullanılan toprak, su, enerji ve işgücü de israf edilmiş olur; Gıdanın kıymetini anlamanın ve değerlendirmenin tam da zamanı şu an.

Gıda kayıp ve israfı (GKİ), açlık ve yetersiz beslenme ile birlikte küresel sorunlar arasında ilk sırada yer almakta iken çiftçiler, tüketiciler ve gıda değer zincirindeki tüm paydaşlar için yüksek düzeyde ekonomik zarara yol açmaktadır.


Restoranlarda oluşan gıda atıklarının belirlenmesi için yapılan bir çalışmada İstanbul ilindeki 29 adet restoranda görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, işletmelerin yarısından fazlası (%58.6) atık takibi yaptıklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların tamamına yakınının gıda atıklarına yönelik detaylı bir bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%79.3) restoranlarda en çok atığın servis bölümünde meydana geldiğini belirtmiştir. Katılımcıların %68.9’u en çok atık oluşturan gıda grubunun sebzeler olduğunu ifade etmiştir. Gıda atıklarının değerlendirilmesi konusunda katılımcıların tamamı yağların biyodizel üretimi için biriktirildiğini, %82.7 ise gıda atıklarını farklı şekillerde yiyecek üretiminde yeniden kullanarak (sebze suyu, çorba, sos vb. yapımı) değerlendirdiklerini ifade etmişlerdir.

 

Mutfaklarda meydana gelen atıkların en  çok müşteri beklentisi (%31.1) ve personelin dikkatsizliği (%21) gibi faktörlerden kaynaklandığı belirlenmiştir. Tabaklarda oluşan atıkların sebebin ise müşterinin gereğinden fazla sipariş vermesi olduğu ifade edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda gıda atığını azaltmaya yönelik bir takım çözüm önerilerinde bulunulmuştur (Çirişoğlu ve Akoğlu, 2020).

Bir yüksek lisans tezi kapsamında, lokantalarda ihtiyaç fazlası yiyeceklere değer verilmesini amaçlayan LUSE adlı bir mobil uygulama oluşturulmuştur. Bu uygulamayla ihtiyaç sahiplerine lezzetli, ucuz, sağlıklı ve enfes (LUSE) gıda temini amaçlanmaktadır. Restoranlar, belirli bir zaman diliminde günlük ihtiyaç fazlası yiyecekleri için düşük fiyatlar belirleyebilir. Örneğin bir restoran çorbalarını saat 19.00’dan 22.00’ye kadar %50 indirimli satabilir ve restoran işletmecisi uygulamaya %50 indirimli çorba ilanı koyabilir, ilgilenenler ürünleri online olarak satın alabilir ve yemekleri adrese teslim edilir (Erik, 2019).

Gıda kayıp ve israfı hakkında daha fazla bilgi

sahibi olmak için:

• Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Kampanyası’nın https://www.gidanikoru. com/u ziyaret edebilirsiniz.

• Türkiye’nin Gıda Kayıpları ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılmasi ve Yönetimine İlişkin Ulusal Strateji Planı: http://www. fao.org/3/cb1074tr/CB1074TR.pdf

• Örnek dökumanlar için Hotelkitchen.org Amerika’daki gıda kaybı ve israfı hakkında daha fazla bilgi için FurtherwithFood.org

• WWF’nin gıda israfı mücadelesiyle ilgili daha fazla bilgi için WorldWildlife.org

• AB gıda kaybı ve israfı hakkında daha fazla bilgi için

https://www.restorankitchen.org/

https://www.leanpath.com/

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال