Blockhain ve IoT Çözümleri gıda zincirinde hibrit çağını başlatıyor



     Blockhain ve IoT çözümleri gıda zincirinde hibrit çağını başlatıyor     Gıdayı o bildiğimiz, alışkın olduğumuz  gıda çerçevesinin dışına çeken baş döndürücü gelişmeleri takip etmek, gıdanın geleceğini de takip etmek anlamına gelir


    Blockchain, çok boyutlu faydaları olan umut verici bir teknolojidir. IoT ile birlikte kullanılırsa, şeffaf bir gıda tedarik zinciri kurabilir, gıda sahtekarlığını azaltabilir ve tüketici güvenini oluşturabilir.

    Bu yeni teknolojiyi deneyen birçok şirket zaten var ve bu denemeler blockchain teknolojisinin yeteneklerini daha da artıracak ve önümüzdeki yıllarda gıda işlemcilerinin çoğunluğu tarafından kabul edilebilir hale getirecektir. Bu teknolojiyi işlenmiş gıda dünyasının ana akımına getirmek için, gıda işleyicileri, tedarik zinciri katılımcıları, hükümet yetkilileri ve BT uzmanları, Blockchain Teknolojisini uygulamak için kapsamlı bir plan oluşturmak için bir araya gelmek zorunda.





Dijital bir çağda yaşıyoruz ve bu dijital dünyanın teknolojisi hızla değişiyor. Bu dijital devrimin ilginç yanı, her birimiz için doğrudan veya dolaylı olarak etkilemesidir. Akıllı telefon teknolojisinde bilgi akışında bir devrime yol açan bir değişiklik veya çevrimiçi güvenlikte bir ilerleme olup olmadığı, böylece bankacılık yapma şeklimizi değiştirir.

Çoğu durumda, bir teknoloji veya sistem parçası bir sorunu çözmekle başlar, ancak ne kadar çok anlaşılırsa, potansiyeli o kadar büyüyebilir. Örneğin, başlangıçta güvenli alan gıdaları için tasarlanan ışınlamanın gıdaların korunması veya HACCP için kullanılacağı ve gıda endüstrisi için temel bir gereklilik haline geleceğini kim düşünürdü?

Günümüzün küresel gıda tedarik zinciri, dünyanın dört bir yanından gıda getirmeyi mümkün kıldı. Bununla birlikte, gıda endüstrisi için en büyük zorluk gıda güvenliğini sağlamak, gıda sahtekarlığını azaltmak ve aynı zamanda düşük işletme maliyetini korumaktır.





    Gerçekte, tükettiğimiz ve piyasadan aldığımız yiyecekler hayal ettiğimizden oldukça güvensizdir. Gıda sahtekarlığının yılda 40 milyar dolarlık bir sorun olduğu tahmin edilmektedir ve gıda tedarikinde, örneğin parmesan'da keşfedilen odun talaşları veya İngiltere'deki Horsemeat skandalı ve Chipotle'un 2015'teki E.coli salgınları ,gıda tedarik zincirinin o kadar güvenli olmadığını ve tüketici sağlığını ve gıda şirketlerini doğrudan etkilediğini kanıtlayan birçok örnek vardır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlanan veriler, her yıl neredeyse her 10 kişiden 1'inin kontamine gıda yemekten hastalandığını tahmin etmektedir. Hastalık Kontrol Merkezi, her yıl 48 milyon Amerikalının kontamine gıdalardan hasta olduğunu tahmin ediyor.

Tipik bir gıda tedarik zinciri aşağıdaki 5 adıma sahiptir:

1. Hammadde Temini
2. Üretim
3. Gıda İşleme ve Paketleme
4. Depolama
5. Dağıtım (Toptan ve Perakende)

Yukarıdaki herhangi bir adımın düzgün bir şekilde ele alınmaması veya tehlikeye atılamaması durumunda, tüm tedarik zinciri başarısız olur ve bu da tüketicilerin gıda ve şirket inancına zarar verebilir ve sonuçları ölümcül olabilir.
Blockchain ve IoT birlikte yukarıdaki zorlukların üstesinden gelmek için mükemmel bir çözümdür


Blockchain, IoT sensörleriyle birleştiğinde, taze gıda tedarik zincirinde tazeliği, kaliteyi ve güvenliği artırabilir ve atıkları neredeyse% 50 azaltarak endüstrilerin taze ürün marjlarını önemli ölçüde artırabilir ve blockchain sistemi nedeniyle şirketler tüketici güvenini ve marka değerini önemli ölçüde artıracak şeffaflığı garanti edebilir.

Mükemmel gıda tedarik zincirinin amaçları

İzlenebilir
Gıda ürünlerinin güvenliğini ve kalitesini koruyun
İlgili tüm taraflar arasında yeterli iletişim
Gıdayı uygun fiyatlı hale getirmek için tedarik zinciri maliyetini en aza indirmek
Depolardaki ve mağazalardaki envanteri izleme ve kontrol
Nasıl çalışıyor?

Yukarıdaki hedeflere Blockchain ve IoT yardımıyla birlikte ulaşılabilir, Blockchain çerçevesi IoT tabanlı bir veri akışını destekler ve alınan ve yakalanan bilgilerin güvenilirliğini ve güvenliğini garanti eder
 
Bildiğimiz gibi Blockchain teknolojisi, kullanıcıların bir ağ üzerinden bilgi depolayabilecekleri ve paylaşabilecekleri paylaşılan, dijital bir platformdur. Bu sistem, kullanıcıların tüm işlemlere aynı anda ve gerçek zamanlı olarak bakmalarını sağlar.


Blockchain'in ana avantajlarından biri, IoT sensörleri aracılığıyla blockchain'e bilgi eklendikten sonra ağ içinde dağıtılması ve değişmez hale gelmesidir. Herhangi bir şekilde hacklenemez, manipüle edilemez veya bozulamaz.



IoT sensörlerinin ve RFID contaları gibi elektronik çiplerin arkasındaki teknoloji hızla gelişiyor, bu evrim sayesinde şirketler potansiyel arızaları ve sahtekarlıkları izlemek ve tespit etmek için mallara sensörler takma ve böylece bu sensörlerden alınan verileri bir Blockchain ile birleştirme fırsatına sahip ve bu sensörlerden alınan verileri bir Blockchain ile birleştirmek, tedarik zincirine standardizasyon, şeffaflık ve izlenebilirlik sağlayabilir ve gıda endüstrilerine gıdada eksik olan temper geçirmez ve güvenilir akışlar sağlayarak riskleri en aza indirmede yardımcı olabilir. uzun süre tozlu.

Blockchain ve IoT kullanarak Gıda Tedarik zinciri için DreamzTech Çözümü

DreamzTech, Blockchain çerçevesi ve IoT sensörlerini kullanarak gıda tedarik zinciri sistemi geliştirdi.

Sistemimizin amacı, tedarik zincirinde ilerlerken malların durumunu takip edebilen ve bu bilgileri zincirdeki tüm katılımcıların verilere gerçek zamanlı olarak erişebilmesini sağlayan ve taraflar arasındaki güveni artıran doğrulamayı sağlayan blockchain tabanlı bir çerçeveye paylaşabilen sistemimizde, gıda tedarik zinciri genelinde uçtan uca görünürlük sağlamaktır. blockchain ve IoT tabanlı gıda tedarik zinciri sistemimiz temel olarak 3 senaryoya odaklanır veya izler:

Gıda üretim birimi veya tesisindeki durum
Tedarik zincirindeki gıda hacimlerinin takibi
Tedarik zincirindeki gıda maddelerinin durumunu izleme (sıcaklık, nem vb.)

Bu çözümler gıda güvenliğini sağlar ve gerçek zamanlı izlenebilirliği artırır, tablonun altında, bir sisteme değişmez bir defter olarak eklenen her blok hakkında açıklama sağlar.


Dünyadaki Diğer Kullanım Örnekleri


Dünya genelinde Blockchain ve IoT'yi gıda tedarik zincirinde başarıyla uygulayan çeşitli kullanım örnekleri vardır.

Sawtooth kuruluşu da bu sayede deniz mahsülleri izlenebilirliği konusunda modern bir yaklaşım sunmakta. Sawtooth, dijital ve fiziksel dünyayı birleştirmek için deniz ürünlerinin okyanustan sofraya yolculuğunu kaydeder. 

Walmart'da gıda izlenebilirliği için IBM'in Food Trust çözümlerini uygulamaktadır. Walmart, tedarikçileri için yeni gıda güvenliği gereksinimlerinin bir parçası olarak blockchain'i uygulamak için IBM ile birlikte çalışıyor. IBM böylelikle küresel gıda tedarik zincirine odaklanmakta ve blockchain teknolojisi aracılığıyla gıda izlenebilirliğini uygulamaktadır. Amaç, blockchain'in dağıtılmış defter sistemini kullanarak çiftlikten mağazaya yiyecekleri neredeyse gerçek zamanlı olarak izlemektir.
Yakın tarihli bir Wall Street Journal makalesi, "ilk testlerden sonra, Walmart ve Nestle de dahil olmak üzere dünyanın en büyük şirketlerinden 12'si, endüstrinin dünya çapında gıdayı nasıl izlediğini yeniden oluşturmak için bir blockchain ve IoT tabanlı sistem inşa ediyor.
Küresel gıda tedarik zincirinin büyümesi daha karmaşıklık ve zorluklar, aynı zamanda büyük fırsatlar getirebilir. Şirketler proaktif olarak sıkı güvenlik önlemleri uygulayabilir, tam görünürlük, izleme ve izleme sağlayan Blockchain ve IoT gibi teknolojiyi benimseyebilir ve iş ortaklarıyla daha yakın işbirliği yapabilirse, bunun avantajları çok büyük olacaktır.


Blockchain ve gıda endüstrisi

Blockchain, teknoloji dünyasındaki bir sonraki bozulma olarak kabul edilir ve çeşitli uygulamalarda, iş sektörlerinde ve süreçlerde incelenmektedir. Bu, fikri mülkiyet haklarını ve patent sistemlerini güçlendirmek için idari kayıtların ve dijital kimlik doğrulamanın güvenli bir şekilde işlenmesini ve depolanmasının yanı sıra tedarik zinciri boyunca şeffaflık getirmeyi, gıda sahtekarlıklarını azaltmayı ve gıda güvenliğini artırmayı içerir.

Blockchain finans sektöründe benzersiz otoritesini kurdu ve şimdi gıda endüstrisi nereye uygulanabileceğine bakıyor. Ayrıca, bu teknolojinin yenilenme aşamasında olduğunu ve gıda endüstrisinin parçaları ve parselleri haline gelmesi için daha fazla araştırma ve zaman gerektiğini de unutmamalıyız.
Bu makalenin amacı, blockchain teknolojisini ortak dilde tanıtmak ve gıda endüstrisindeki uygulamasının incelendiği dünyadan bazı örnekleri paylaşmaktır.

Blockchain teknolojisi nedir?

Temel olarak, blok zinciri, birden fazla bilgi işlem makinesi ağı tarafından tutulan dijital dağıtılmış bir defterdir. Verileri şifreleme açısından güvenli ve değişmez bloklar şeklinde depolar. Blockchain, Satoshi Nakamoto takma adıyla bilinen bir kişi veya grup insanın beynidir. İlk olarak 2008 yılında rapor edildi ve o zamandan beri BT Uzmanları arasında çok popüler hale geldi.








Blockchain'in benzersiz özellikleri


Dağıtılmış

Mevcut internet sisteminin aksine, tüm bilgilerin depolandığı tek bir sunucu yoktur. Bu veriler farklı bilgisayarlarda kopya olarak kaydedilir (blockchain dünyasında düğümler olarak adlandırılır) ve hiçbir şeyi denetleyen merkezi bir otorite yoktur. Bu bilgisayarlar blockchain ağına bağlıdır. Bu dağıtılmış veri kopyaları (işlem) nedeniyle, blok zinciri dağıtılmış bir defter olarak da bilinir.

Güvensiz

Güvenilir olmayanlar 'güvenilir olmamakla' karıştırılmamalıdır. Blockchain o kadar şeffaf bir ortam sağlar ki, işlemde yer alan iki taraf arasındaki güveni artırmak veya aracılık etmek için üçüncü bir tarafa sahip olmak gerekmez.

Saydam

Bu, gizliliği ihlal ettiği konusunda yanlış yorumlanmamalıdır. Bir işleme katılan tarafların kimliği karmaşık şifreleme yoluyla gizlenir ve yalnızca genel adresleriyle (kod) temsil edilir. Kimlik güvenli olsa da, genel adres tarafından gerçekleştirilen tüm işlemlere erişilebilir. Bu şeffaflık düzeyi, gizliliği güvence altına alırken sisteme olan güveni artırır.

Değiştirilemezlik

Blockchain'e girilen veriler gelecekte değiştirilemez/kurcalanamaz. Blockchain'in bu değişmezlik özelliği onu o kadar popüler hale getirdi ki, veri bütünlüğü ve veri korumasının son derece önemli olduğu tüm sektörlerde araştırılıyor.

Blockchain'in temel yapısı

Blockchain, tam otomatik ve güvenli bir ortamda gerçekleşen bir süreçte birinci aşamadan ikinci aşamaya bilgi aktarma işlemidir.

Gıda tedarik zincirinde çiftçilerden işlemcilere, üreticilere, belgelendirme kurumlarına, devlet kurumlarına, lojistikten distribütörlere, perakendecilere vb. Bu katılımcıların her biri, kendi yerel sunucularında bulunan ürün hakkında kritik bilgiler paylaşır. Bu bilgilere diğer katılımcılar erişemiyor ve bu nedenle sistemde gıda dolandırıcılığı olasılığı artıyor.

Bir tüketici organik domates ketçap satın almak istiyorsa, etiket iddiasına güvenir. Ketçap üreticisi domates püresi veya konsantre işlemci tedarikçisine dayanır. Domates işlemcisi, çiftçi veya çiftçi derneği tarafından belirtilen iddia / organik sertifikasyona dayanır. Katılımcılardan herhangi biri yanlış bir iddiada bulunuyorsa, hem tüketiciler hem de diğer katılımcılar aldatılmış olur.

Blockchain, blockchain ağındaki katılımcıların her birinin her veriye erişebileceği ve girildikten ve doğrulandıktan sonra bu verilerin değiştirilemeyeceği güvenli bir ortam sağlar. Örneğin, yetkili bir kuruluş tarafından doğrulanan organik gıda sertifikası sağlayan bir çiftçi, bu sertifikayı daha sonraki bir tarihte kurcalayamaz.

Blockchain'in değişmezliğini anlama

Hareket olarak adlandırılan her katılımcı tarafından sağlanan bilgi veya veriler bir blok oluşturur. Bu blok, blockchain ağı etrafında dağıtılan binlerce, belki de milyonlarca bilgisayar tarafından doğrulanır. Doğrulanmış blok, ağ üzerinden birden çok kopya olarak depolanan bir zincire eklenir. Bu, benzersiz bir geçmişe sahip benzersiz bir kayıt oluşturur. Tek bir kaydı değiştirmek, tüm zinciri ve milyonlarca bilgisayarda (düğüm) değiştirmek anlamına gelir, bu da neredeyse imkansızdır.
Blockchain'in bu benzersiz özelliği kriptografik karma işlevinden kaynaklanmaktadır. Basit bir ifadeyle karma, herhangi bir uzunluktaki tüm giriş verilerini (bilgileri) sabit uzunlukta kodlanmış bir çıktıya dönüştürmek anlamına gelir. İlginçtir ki, girişte küçük bir değişiklik yapsak bile, karmaya yansıyacak değişiklikler çok büyük olacaktır. Şekil 2, SHA-256 algoritması kullanılarak oluşturulan karma bir örnektir. Yalnızca 'P'yi büyük harften küçük bir harfe değiştirdiğini görebilirsiniz, karmayı büyük ölçüde değiştirir. Ayrıca, giriş metninin/bilgilerinin boyutundan bağımsız olarak, karmanın uzunluğunun aynı kaldığı belirtilmelidir.




Gıda sektöründe blockchain uygulaması

Blockchain, veri yakalama için en son teknolojilerle entegre edildiğinde, gıda endüstrisinde büyük bir potansiyele sahiptir. Blockchain ve Nesnelerin İnterneti'nin (IoT) ilgili güçlü yönlerini dayanarak, gıda endüstrisinde devrim yapabiliriz. IoT çözümleri fiziksel ve dijital dünyaları birbirine bağlayarak ürünün taşınması veya depolanmasını sırasında sıcaklık ve nem gibi verileri yakalar. Blockchain, bu verilerin tedarik zincirindeki her katılımcı tarafından depolanabileceği ve erişilebileceği güvenli ve değişmez bir platform sağlar.
Juniper Research, 'Key Vertical Opportunities, Trends & Challenges 2019-2030' adlı son raporunda, IoT sensörleri ve izleyicileri ile kullanılan blockchain'in çeşitli avantajlara sahip olacağını gösteriyor. 

Bunlar:

Tedarik zincirini kolaylaştıracak ve perakendecilerin maliyetlerini azaltacak
Daha basit mevzuat uyumluluğu sunar
Gıda geri çağırma sürecini geliştirecek ve hızlandıracaktır
2024 yılına kadar küresel olarak 31 milyar dolarlık gıda sahtekarlığı tasarrufu sağlayacak

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2018 politika makalesine göre, blockchain Hindistan'daki gıda tedarik zincirini önemli ölçüde dönüştürebilir. Politika makalesine göre, blockchain teknolojileri tedarik zincirindeki çeşitli oyuncular arasında değişmez bir sözleşme oluşturmaya yardımcı olabilir ve sistemde daha fazla şeffaflık sağlayabilir.
Akıllı sözleşme, tedarik zinciri ağındaki aracı sayısını azaltabilir. Bu akıllı sözleşmeler işlem maliyetlerini azaltabilir, marjları artırabilir ve verimliliği artırabilir ve sonuç olarak çiftçiye/ üreticiye büyük miktarda kar aktarabilir.
Gıda endüstrisine farklı blockchain platformları veya çözümleri yapan birkaç BT devi var. Ibm'in Food Trust ve Watson platformları, Track and Trace'in Food Trust ve Watson platformları ile SAP'nin Leonardo platformları, Oracle'ın Track and Trace ve Internet of Things çözümlerini bunlara birkaç örnek verilebilir.

Aşağıda, blockchain'in tedarik zinciri ağında şeffaflık sağlamak ve tüketici güvenini kazanmak için pilot ölçekte kullanıldığı veya kullanılmasını planladığı farklı gıda endüstrilerinden birkaç örnek derledik.

Sürdürülebilir Karides Ortaklığı (SSP), tüketicileri için SSP karidesinin tam izlenebilirliğini sağlamak için Food Trust ekosistemini kullanmak üzere IBM ile işbirliği yaptı. Food Trust, verilerin yüklenebileceği ve paylaşılabileceği güvenli ve emniyetli bir platform sağlar. Bu, ürün iddialarının gerçekliğini doğrulamaya yardımcı olacaktır. Bu durumda karides üretimi ile ilgili veriler, sürecin her aşamasında perakendeciler ve tüketiciler tarafından erişilebilen blockchain'e yüklenecektir. Bu platform aynı zamanda karidesin SSP yeterliliğinin doğrulanmasını sağlayacaktır, örneğin, Su Ürünleri Yönetim Konseyi (ASC) Standardına bağlıdır ve antibiyotik içermez.

Nestlé, Yeni Zelanda'daki çiftliklerden ve üreticilerden Orta Doğu'daki Nestlé fabrikalarına ve depolarına süt bulmak için bir blockchain platformu olan OpenScile işbirliği yaptı. Bu pilot projedir, ancak şirketin şeffaflığa olan bağlılığını gösteren büyük bir adımdır. Nestlé, tüketicilerin bilinçli kararlar vermelerini istiyor, bu nedenle güvenilir bilgileri tüketicilerle paylaşmak için blockchain teknolojisini kullanmak istiyorlar. OpenSc platformu WWF-Avustralya ve Boston Consulting Group Digital Ventures tarafından kurulmuştur. İlginçtir ki, 2017 yılında Nestlé, IBM Food Trust platformunda blockchain teknolojisini tanıttı ve tüketicilerine Fransa'daki Mousline püresi ile ilgili verileri verdi.
Nestlé ve Carrefour, GUIGOZ Bio 2 ve 3 bebek sütü yelpazesi için IBM Food Trust platformunu kullanmak için işbirliği yaptı. Şirketler, GUIGOZ Bio 2 ve 3 ambalajlarında şeffaflık sağlayarak tüketici güvenini artırmak istiyor. Tedarik zincirindeki bu şeffaflık, ürünlerinin kalitesinin yüksek olması için yüksek bir bakım standardı sağlamak için Nestlé ve Laboratoires Guigoz için kriteri daha da artırdı.

Cermaq somonu ve Labeyrie, tedarik zincirlerinde izlenebilirlik ve şeffaflık sağlamak için IBM Food Trust platformunu kullanmak için bir araya geldi. Balıklar hakkında bilgi vermeyi amaçlıyorlar; kökeni, kuluçka zamanı ve tarihi, üreme koşulları, uzunluğu, deniz suyuna transfer zamanı, verildiği aşılama türü vb. Fransa'nın önde gelen somon füme markası Labeyrie, Norveç füme somon ürünlerinden ikisi için blockchain teknolojisini kullanıyor. Tüketicilere tüm önemli bilgilere ulaşma fırsatı vererek sistemde şeffaflık oluşturuyorlar. Pakette bulunan QR kodunu tarayarak, tüketiciler ürünün tüm bilgilerine erişebilirler.

Ekvadorlu süt işlemcilerinden El Ordeño, şeffaflık getirmek ve gıda israfını azaltmak için IBM Food Trust'ı benimsedi. El Ordeño, TRU süt ürünlerinde bulunan QR kodu aracılığıyla, tüketicilerinin TRU sütünün üreticiden kalite merkezlerine, soğuk zincirlere ve dağıtım merkezlerine ulaşmadan önce kat ettiği yol hakkındaki bilgilere erişmesini istiyor. Plan, çözümü tüm süt ürünlerine ölçeklendirmektir.


Organo şirketleri, Organa ürünleriyle ilgili önemli bilgileri tüketicilerle, tedarik ortaklarıyla, ticaret ortaklarıyla, dağıtım ortaklarıyla vb. İşletme şeffaflığı sağlamak, ancak aynı zamanda yüksek güvenlikli bir ortam sağlamak istiyor. Bu şeffaflık sayesinde, sonuçta her Organo ürününde ortak ve tüketici güveni oluşturmak istiyor.


Malezya Palm Oil Council (MPOC), hesap verebilirliği ve izlenebilirliği artırmak için blockchain teknolojisini uygulamak için BloomBloc ile işbirliği yaptı. Tedarik zinciri boyunca palm yağını izlemek için bir blockchain mobil uygulaması ve web arayüzü geliştirdi. Bir akıllı telefon kullanılarak, her ağaç ve ilgili bilgilerin yanı sıra ek kontrol noktalarının diğer bilgileri sisteme yüklenir. Bu, otomatik olarak uçlardan uca bir dijital veritabanı oluşturarak paydaşlar ve son müşteriler için şeffaflığı, doğruluğu ve güvenilirliği artırır.


Dünyadaki Diğer Kullanım Örnekleri


Dünya genelinde blockchain ve IoT'yi gıda tedarik zincirinde başarıyla uygulayan çeşitli kullanım örnekleri vardır.


Sawtooth: Deniz Ürünleri İzlenebilirliğine modern bir yaklaşım: Sawtooth, dijital ve fiziksel dünyayı birleştirmek için deniz ürünlerinin okyanustan sofraya yolculuğunu kaydeder. Bu vaka çalışmasındaki balıklar gibi, IoT sensörleri de konum, sıcaklık, nem, hareket, şok ve eğim gibi izlenebilir sahiplik, sahip olma ve telemetri parametreleriyle, taşıma için başkasına emanet edilen herhangi bir nesneye takılabilir. Nihai alıcı tam bir bilgi kaydına erişebilir ve bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğuna güvenebilir.


Walmart, gıda izlenebilirliği için IBM'in blockchain'ini uygular: Walmart, tedarikçileri için yeni gıda güvenliği gereksinimlerinin bir parçası olarak blockchain'i uygulamak için IBM ile birlikte çalışıyor. IBM'in küresel gıda tedarik zincirine odaklanan blockchain teknolojisi aracılığıyla gıda izlenebilirliğini uygulamak. Amaç, blockchain'in dağıtılmış defter sistemini kullanarak çiftlikten mağazaya yiyecekleri neredeyse gerçek zamanlı olarak izlemektir.


Yakın tarihli bir Wall Street Journal makalesi, "ilk testlerden sonra, Walmart ve Nestle de dahil olmak üzere dünyanın en büyük şirketlerinden 12'si, endüstrinin dünya çapında gıdayı nasıl izlediğini yeniden oluşturmak için bir blockchain ve IoT tabanlı sistem inşa ediyor.


Küresel gıda tedarik zincirinin büyümesi daha karmaşıklık ve zorluklar, aynı zamanda büyük fırsatlar getirebilir. Şirketler proaktif olarak sıkı güvenlik önlemleri uygulayabilir, tam görünürlük, izleme ve izleme sağlayan Blockchain ve IoT gibi teknolojiyi benimseyebilir ve iş ortaklarıyla daha yakın işbirliği yapabilirse, bunun avantajları çok büyük olacaktır.




Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال