ERP'nin gıda endüstrisindeki rolü
Yiyeceğin ve israf edilen gıdaların yükünü tüm gezegen taşıdığından, günümüzde hem gıda tedarik zincirinin devamlılığı beraberinde gıda kaybı ve israfı dünya çapında bir çevresel, ekonomik ve toplumsal sorundur.
Alternatif koşullar altında bu atıkları önlemenin veya yeniden kullanmanın pek çok yolu olmasına rağmen, gıda üreticileri malesef milyarlarca kilo gıda atığı oluşturmaktadır. Yiyeceklerin yaşam döngüsü, birincil üretim diye tarif edilen tarımsal üretimle yetiştirilip hasat edildiği çiftliklerde başlayan çeşitli aşamaları içerir. Daha sonraki yolculuğu ise primer ve seconder üretim süreçleri , elleçleme , depolama , dağıtım ve tüketimden geçer . Ayrıca, bu gıda döngüsü boyunca, çiftliklerde , işleme tesislerinde , gıdaların kaybı ve israfı için birçok neden vardır. Dağıtım merkezleri , perakende noktaları ve süpermarketler bu nedenlerin oluştuğu farklı noktalardır.
Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP sistemi) ile gıda sektörünün ne ilgisi var?
Bir ERP yazılım sistemi, gıda üretim endüstrisindeki şirket için son derece değerli bir araçtır. Tüm iş sürecinin verimli ve akıcı olmasını ve sonuç olarak karlı olmasını sağlar.
Çünkü bir ERP sistemi ile tüm veriler entegre edilir, daha sonra iş süreçlerinin tüm farklı alanları birbirine bağlanır ve işin tüm alanlarında tek bir kaynak noktasından bilgi sağlanır. Bir işletmenin farklı alanları birbirinden ayrı olarak çalışmaz. Birbirlerine bağımlıdırlar. Bilgi tüm bu çeşitli alanlarda ne kadar sorunsuz bir şekilde paylaşılırsa, tüm işletme o kadar verimli çalışır.
ERP diye tanımlanan Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerini İŞ ZEKASI olarak ta tanımlayabiliriz. Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücünü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel bir addır.
Aşağıda sözünü ettiğim İŞ ZEKASI için iş akış maddelerinden bahsedersem:
1. Pazarlama:
• Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
2. Satış Siparişleri:
• Finansal (Bekleyen Nakit Akışı ve Satışlar)
• Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP)
3. Tedarik:
• Satınalma Siparişleri (Satış siparişlerine göre talebe göre)
• Mali (Borçlar, Bankacılık, Mali Tablolar)
4. Malzeme Listesi:
• Bireysel Ürün Gereksinimleri, Satın Alma Siparişleriyle ilgilidir
5. İmalat:
• Üretme
• Zaman Çizelgeleri
• Devam eden çalışma
• Toplu Numara Takibi.
6. Satış:
• Finansal (Faturalandırma, Ürün Talebi, Karlılık, Alacak Hesapları, Bankacılık)
7. Teslimat
• Araç Yükleme, Lojistik
Bir ERP sistemi, işin tüm bu üretim kolları ile entegre olabilir
Gıda İmalat Sanayi için ERP sistemleri
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) ile istenilen sonuçlara ulaşmak olarak ifade edilir.
Gıda imalat endüstrisinde Kurumsal Kaynak Planlamasının (ERP) amacını basitleştirmek ve göstermek için pasta pişirme örneğine bakalım.
Kek yapmak için tarifle başlamalıyız. Tarif, pastaya koymak için gereken malzemelerin listesini içerir. Tarifin talimatları, malzemelerin nasıl birleştirileceği ve pastanın nasıl pişirileceği ile ilgili yöntemi tanımlar.
Ancak işin içinde daha çok var. Pasta yapma talebi, aileden veya arkadaşlardan gelen istek veya arzudan gelir. Pastanın maliyeti, tüm kombine bileşenlerin maliyeti, harcanan zamanın yanı sıra kullanılan ekipman ve elektriğe göre belirlenir. Montaj ve imalat beceriye göre belirlenir. Nihai ürünün geri dönüşü, pastayı yiyen insanların minnettarlığından ve zevkinden elde edilen memnuniyettir.
Peki bunun bir işletme ve ERP ile daha büyük ölçekte ve işletme açısından nasıl bir ilişkisi var?
• Ürün güzel bir pasta ise
• Ürünün temel maliyeti, bileşenlerin maliyetidir.
• Üretim Maliyetleri, pastayı üretmek için harcanan emek veya zamandan oluşur.
• Ek harcama örnekleri şunlardır:
- Elektrik
- Ekipman maliyetleri
- Tesis kiralama
- İade, ürün satışı durumları getirileri
İş dünyasında kullanılan terimler şu şekilde olacaktır:
• Pazarlama
• Satış Siparişleri
• Tedarik
• Malzeme Listesi
• Üretme
• Satış
• Teslimat
Gıda endüstrisi için ERP yazılımımızdaki en göze çarpan özellik , sıfır gıda israfıdır . Bununla birlikte, ağırlık yönetimi yazılımımızı destekleyen diğer özellikleri buraya eklemekten mutluluk duyuyorum:
1. Gıda Kayıp Yönetimi
2. Envanter Takibi
3. Harici terazilerle uyumlu
4. Boyunca uzatılabilir
5. Depo yönetimi
6. Kalite kontrol
7. Potansiyel Geri Çağırmalar
8. Satınalma ve Satış Yönetimi
9. Üretim Yönetimi
10. Bulut Çözümü.
11. Envanter yönetimi
12. Toleranslarla verileri koruyun
13. Belirli müşteriler için promosyon teklifleri ve indirimler sağlamak vb.
14. Et Envanterinin Raf Ömrü
15. Çoklu şirket Yönetimi
16. Çoklu Kullanıcı ve Çoklu para birimi desteği
17. Entegre İK ve bordro Yönetimi
18. Entegre Filo Yönetimi
19. Raporlar ve Analitik Gösterge Tabloları.
Gıda endüstrisi için ERP ve İş Zekası çözümleri
Malzeme Listesi (BOM)
Malzeme Listesi, ürünü üretmek için ihtiyaç duyulan tüm bileşenlerin (hammaddelerin) listesidir. Bu, çeşitli adımlarla bağlantılı olduğu üretim sürecinde hayati bir bileşendir: -
• Satış Siparişleri. Bir ürün için bir Satış Siparişi alındığında belirlenen miktarSatış siparişini yerine getirmek için gereken hammadde miktarı, Malzeme Listesi kullanılarak hesaplanabilir. Bu, hammaddelerin kapasitesine ve mevcudiyetine bağlı olarak üretim programlarının düzenlenebildiği Malzeme İhtiyaç Planlamasına (MRP) beslenir.
• Tedarik. Sistem, mevcut hammadde miktarlarını alarak ve eksiklikleri hesaplayarak, satış siparişlerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmak için ihtiyaç duyulan Satınalma Siparişlerini önerebilir. Minimum ve optimum stok seviyeleri kullanılarak, stok dışı durumlardan kaçınmak için satın alma siparişleri düzenlenebilir.
• Üretme. Gerçek üretim süreci sırasında, çekme listeleri depodaki stok sorunlarını kontrol edebilir. Üretim sürecindeki problemler, normal stok kullanımı ile fiili arasındaki tutarsızlıklarla belirlenebilir. Ayrıca hammadde maliyetleri de izlenebilir, aşırı maliyet artışlarına işaret edilir.
Parti Numarası Takibinin Önemi
Parti numarası takibi, kullanılan veya üretilen hammadde ve bitmiş ürünleri takip etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bunun amacı, hammaddeleri ve bitmiş ürünleri takip etmektir, böylece bir çeşit kalite sorunu olması durumunda, gerçek ürünler veya hammadde durumunda, bu malzemeler kullanılarak üretilen ürünler tanımlanabilir. ve konumları belirlenebilir.
Gıda imalat sanayinde bir diğer önemli faktör ürünlerin son kullanma tarihi veya raf ömrüdür. Bunlar parti numaraları aracılığıyla yönetilir ve kontrol edilir. Bir ürün serisine (ham veya bitmiş) benzersiz bir seri numarası tahsis edilecek ve bu seriye bir son kullanma tarihi tahsis edilecektir. Böylece ürünlerin son kullanma tarihlerinin veya raf ömürlerinin ne zaman geçtiğini izlemek ve kontrol etmek kolaydır.
Parti numaraları, ürünlerin bir tedarikçiden tedarik edilmesinden, tüm üretim süreci boyunca satış faturası ve müşteriye teslimata kadar tüm süreç boyunca takip edilmesini sağlar.
ERP sisteminden alınabilen bu bilgilerle, etkilenen partide yer alan tüm ürünler kolayca tanımlanabilir ve gerekirse etkilenen ürünlerin geri çağrılmasına ve değiştirilmesine izin verilir.
Bu, ürün kalite kontrolü ve müşteri memnuniyeti sağlamada uzun bir yol kat ediyor. Müşteri memnuniyeti ve özen, gelecekteki satışlar için son derece önemlidir.
ERP kullanarak işletmede kontrol ve geri bildirim alanları bir Sistemin doğru çalışması için fonksiyonların ve süreçlerin tolerans seviyeleri kurulumuna göre kontrol edilmesini gerektirir. Bir işletme, tutarlı bir geri bildirime ve bir iş planına veya planlı büyümeye karşı kontrole ihtiyaç duyan, sürekli değişen bir varlıktır.
Geri bildirim ve geri bildirimi kimin aldığı önemlidir. Bir işletmenin her alanı, çeşitli departman başkanlarına geri bildirim sağlayabilmelidir.
Bu departmanların her birinin başkanları daha sonra ERP sisteminden gelen geri bildirim sonuçlarını görüntüleyebilir ve ardından her departman için belirlenen hedefleri sürdürmek için gerekli eylemi gerçekleştirebilir.
Gıda israfını önlemede gıda işleme / Ağırlık yakalama ERP'sinin rolü
Bir ERP yazılımı, gıda yönetimi alanındaki pek çok sorunu tespit edebilir ve çözebilir. Yalnızca verimli bir yazılım, kuruluşun her yönü üzerinde tam bir görünürlükte yardımcı olabilir. Gıda ürününüzün veya malınızın doğru ölçülmemesi veya ağırlık ölçümünde herhangi bir uyumsuzluk olması işletmeyi kesinlikle etkileyecek ve aynı zamanda büyük kayıplara yol açacaktır. Bu gibi durumlarda, etkili bir ağırlık yönetimi erp'sine sahip olmak, bu tür sorunlardan kaçınmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, hammadde kıtlığını ve malzeme israfını azaltabilir .
Bir erp, size tüm organizasyon seviyelerinde kolaylaştırılmış veriler sağlayabilir. Ayrıca, veri stoğu ve envanter seviyelerini iyileştirebilir . Gereksiz fazla sipariş vermeyi önleyebilen ve tüm süreç boyunca kaliteyi sürdürebilen erp tahmin modelleri. Böylece doğru sipariş sistemi veya doğru ölçüm ile bozulma ve kontaminasyonu azaltabilir. Tüm paketleme ve etiketleme gereksinimlerinin çözülmesi, gıda işleme sisteminin doğru yönetimi için harika bir seçenek olacaktır. Buna ek olarak, tam envanter izlenebilirliği , bir erp sistemi ile ek bir avantajdır.
Uygun ağırlık yönetim sisteminin olmaması ile birlikte birçok sorun ortaya çıkabilir: paketleyiciler, perakendeciler ve üreticiler hayal kırıklığıyla karşı karşıya, ürünler veya miktarları hakkında müşteri şikayetleri, kesintiye uğramış işlemler ve artan üretim maliyetleri, ürün ve bileşenlerin israfı. Birçok gıda ürünü için üreticilerin ve üreticilerin birden fazla ölçü birimi - belirli bir öğenin miktarı ve ağırlığı - yakalaması gibi bazı önemli nedenlerden dolayı. Gerçek ağırlık uyuşmazlığı meyve, sebze, deniz ürünleri, et, kümes hayvanları ve peynir üreten veya kullanan şirketler için genel bir sorundur. Tek tek birimlerin ağırlıkları farklılık göstermekle kalmaz, aynı zamanda ürün depolandıkça bu ağırlıklar da değişebilir. Bu kesinlikle tüm sistemi etkileyecektir.
Bir ERP sistemi ile partileri takip edebilir, raf ömrünü analiz edebilir, fazla stoklamayı önleyebilir, doğru envanter siparişleri oluşturabilir, çapraz kontaminasyonu ve aradaki her şeyi önleyebilirsiniz. Her şeyi yapan tek çözüm bu. Orada gıda endüstrisi için bir Catch Weight ERP geliştirmek, özellikle gıda israfı sorununu çözmek için tüm gıda işleme sistemi için harika bir çözüm olacaktır. Yakalama ağırlığı teknolojisi, her şirketin ürün ve bileşenlerin raf ömrünü verimli bir şekilde yönetmesine ve daha doğru bir şekilde takip etmesine ve izlemesine ve giriş, toplama ve envanter hareketinde hem ağırlığı hem de miktarı ölçmesine olanak tanır.
Gıda üretim süreçlerine odaklanan doğru ERP yazılım paketi, kuruluşunuzun sıfır gıda israfına doğru bir adım ilerlemesini sağlayabilir. Fazla stoklamayı önleyerek, doğru envanter siparişleri oluşturarak, çapraz kontaminasyonu ve aradaki her şeyi önleyerek, satın alma maliyetlerini azaltarak, daha fazla bitmiş ürün üretirken, fazla stoklamayı azaltarak ve iş süreçlerini düzene sokarak. Böylece size kazanç sağlayabilir.
Atıkları azaltmada ERP’nin faydaları
Gıda israfı, gıda üretimi ve dağıtım değer zincirini etkileyen dünya çapında büyük bir sorundur. Dolayısıyla bu israfı yavaşlatmak sadece tüketicilere veya üreticilere değil, tüm ekonomiye kesinlikle fayda sağlayacaktır. Yiyecek israfını azaltmak, bir şirketin kârlılığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Atık, genel gider olarak normalleştirildiği için karar vericiler tarafından kolayca görünmez hale gelebilir. Bununla birlikte, gıda israfı bir kez fark edilip azaltıldığında, ya satın alma maliyetlerini düşürerek ya da bir şirketin daha fazla bitmiş ürün üretmesini sağlayarak kârda şaşırtıcı derecede büyük iyileştirmeler sağlayabilir. Envanter veya depo yönetimi aşamalarında birçok sorunu çözebilir .
Artan küreselleşme, COVİD 19 pandemi döneminin getirdiği zorluklar ile birleşince ile birlikte, gıda endüstrisinde büyük bir büyüme ve gıdaya olan talep vardır. Dikkat edilmesi gereken gerçek, talebin zorluklarla doğru orantılı olmasıdır. Evet, gıda endüstrisi de değişen tüketici talepleri, sürekli yenilik ihtiyacı, mevsimsel küreselleşme talepleri, şiddetli rekabet, marj sıkışması vb.
Üstün kaliteli ürünler geliştirmek dökme üreticiler için çok önemli hale gelmiştir ve kısa devre üretmektedir. Bu ürünler güçlü gıda güvenliği yönetmeliklerine uygun olarak geliştirilmelidir. Gıda endüstrisi için SAP ERP yazılımı olmadan bunu başarmak imkansızdır. Zamanla daha fazla işletme yiyecek ve içecek endüstrisi için ERP'ye yöneliyor.
Özellikle tarif ve formüle dayanan tüm gıda imalatları için geliştirilen birçok gıda ERP sistemi vardır. Bu sistemler, işletmenin her açıdan iyileştirilmesi için gereklidir. Uzun yılların mücadelesinden sonra, gıda endüstrisi ERP tüm zorluklara karşı koymak için yeterince geliştirilmiştir. Şimdi, sistem endüstrinin karmaşık zorluklarını anlıyor.
Ayrıca bu zorlukları yeterince ele almak için rekabetçi bir platform sağlar. Bu sistem, kullanıcıların tedarik, muhasebe, ürün geliştirme, envanter, üretim kalitesi, planlama ve planlama, uyumluluk, maliyetleme, satış ve dağıtım gibi birçok ilerici olanakla kullanıcılara olanak tanır.
Yiyecek ve içecek ERP sistemlerinin birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir:
a) Ürünlerin gelişmeleri pazarın trendlerine göre gerçekleşir.
b) Rakiplerinden daha hızlı ve daha ucuz olan yeni ürünleri piyasaya sürer.
c) Gıda endüstrisi için SAP erp yazılımımızda koruma önlemleri ve protokoller çok içten bir şekilde takip edilmektedir.
d) Atık kullanımını azaltarak, malzeme kullanımını optimize ederek ve envanter yönetimini optimize ederek maliyetleri kontrol etmek.
e) Müşterilere güvenli ve emniyetli ürünler sunun, bu da doğru fiyata.
f) Gıda üretimi için popülerlik ve müşteri sadakati elde edin.
g) Hammaddeden bitmiş ürüne kadar arada izlenebilir ve bunun tersi de geçerlidir.
h) Üretim sürecinizin işleyişini iyileştirmede çok etkilidir.
i) İşletmenizin Üretim, Satış ve Dağıtım gerçek zamanlı verilerini kontrol edebilirsiniz.