Sürdürülebilir Gıda Sistemlerine Doğru Türkiye'nin Yol Haritası





Türkiye'de gıda sistemlerinin geleceğinin şekillendirecek bir çalışma tamamlandı bugün. Önemli bir yol haritasının lansmanıydı gündem. Birleşmiş Milletler ile Tarım ve Orman Bakanlığı'mız işbirliği ile devam eden hummalı çalışma tam 1,5 yıl sürdü. Bugün saat 10:00 itibarı ile de bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.


Lansman toplantısının açılış konuşmasını  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli gerçekleştirdi. BM Türkiye Mukim Koordinatör Vekili Alvaro RODRIGUEZ, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Dr. Viorel Gutu, BM Gıda Sistemleri Zirvesi Diyalogları Baş Danışmanı David NABARRO, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Diyalog Koordinatörü Aylin Çağlayan Özcan'ın değerlendirmeleri ile devam etti.


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nın çevrimiçi katılımı ile yaptığı açılış konıuşması ile başlayan toplantı Zoom Uygulaması üzerinden devam etti. "Sürdürülebilir Gıda Sistemlerine Doğru Türkiye'nin Ulusal Yol Haritası" çalışması ise bir kitapçık halinde Tarım ve Orman Bakanlığı web sayfasında yayınlanacaktır.


Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID 19 pandemisinin gıda sistemlerine üzerindeki etkileri sonucunda hem dünyada hem de ülkemizdeki gıda sistemlerinde yansıyan etkileri ve yeni yol haritaları konusunda  hazırlanan eylem planının ana başlıkları kamu oyu ile paylaşıldı.


Yol haritası, eylem planı ve hazırlanan kitağcığının çerçeve maddelerine değinirsek;


👉Dayanıklılık, Kapsayıcılık ve İklim krizi maddelerini hedefleyen yeni bir gıda sistemleri ve bunun için ulusal yeni bir yol haritası konusunda kararlı ve aceleci yol alınacağı vurgusu yapıldı.👉İklim krizi konusunda üretim konusunda alınacak tüm tedbirleri öcülleyen bir yeşil iş modellerini hızlandırılacağı vurgusu yapıldı 


👉Kırsal hayatın canlandırılması, iklim değişikliği, doğal afetler ve beklenmeyen krizlere karşı gıda sistemlerinin dayanıklılığının artırılması.


👉Gıda tedarik zincirinde stokçuluk yolu ile gıda zincirinde kırılmalara ve haksız kesintilere neden olan işletmeler hakkında yaptırımların ve denetimlerin ağırlaştırılacağı vurgusu yapıldı.


👉Güvenilir ve besleyici gıdaya özellikle hassas grupların adil erişiminin geliştirileceği maddelerine yer verildi.


👉 Yenilikçi yöntemlerle denetim ve kontrolleri güçlendirerek halk sağlığı ve gıda güvenilirliğinin geliştirilmesi, 


👉Tarım ve gıda sektöründe tedarik ve değer zincirinin sürdürülebilirliğinin teşvik alanları yol haritasında yer almaktadır. 


👉Gıda Okuryazarlığı, Tüketicilerde bilinçliliğin artırılması ve mutlaka sürdürülebilir tüketimin teşvik edilmesi. 


👉Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile entegrasyon konusunda hem tüketici hem de üretici cephesinde, Kamu, sanayi, tüketici ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte kompleks çözümlere yer verildiği duyuruldu 


👉 İklim değişikliğine uyumlu üretim modellerinin iyileştirilmesi,su kaynaklarının verimli kullanılması


👉 Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanılması, 


👉Tarım ve gıda sektöründe dezavantajlı gruplar için daha kapsayıcı politika ve tedbirler geliştirilmesi, 


👉Ülkemizdeki gıda sistemlerinin dayanıklılığının arttırılacağı özellikle vurgulandı. Doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması konusuna özellikle önem verileceği ve iklim krizi ile uyumlu hale getirileceği çalışmalarının gündem de olduğu vurgulandı. 


👉İklim krizine uygun üretim modellerinin iyileştirileceği ve bu ülke politikasının sektördeki uygulamalarının 2022 yılı sonrasında  hız kazanacağı belirtildi. 


👉Dünyanın özellikle son dönemde gıda güvensizliğine neden olan bir çok küresel sorunla yüzleştiği bu nedenle de gelecek nesillere aktarılacak gıda arzını öncülledikleri yeni sistemleri sektöre entegre edecekleri vurgusu öndeydi. Mevcut olan gıda sistemlerinin ise bu nedenle sürdürülebilir hale dönüştürülmesi son derece önemli hale dönüştü.


👉Gıda israfı ve kaybı konusunda; idari çözümlerin netleştiği ve sektöre adapte edileceği vurgusu yapıldı. Çöpe giden gıdaların ise üretilen gıdanın üçte biri olduğu konusu gündemdeydi.


👉İnsan tüketimi amacıyla üretilen gıdanın her yıl yaklaşık üçte birine denk gelen gıdanın 1,3 milyar tonunun, sosyal, ekonomik, çevresel ve en önemlisi iklim değişikliğine bağlı sorunlar nedeniyle kayba uğradığına ve bu kayıpların ülke ekonomisine darbe vurduğu vurgusu yapıldı.


👉Dünya üzerindeki toprakların yaklaşık üçte birinin bozulmaya uğradığı, iklim değişikliği ile birlikte, ormansızlaşma, çölleşme, erozyon, biyolojik çeşitliliğin azalması ve yaşamak için gıdaya olan ihtiyacımız olduğu düşünüldüğünde, sınırları olan mevcut gıda sistemlerimizi, küresel ve ulusal ölçekte dönüştürmemiz ve sürdürülebilir hale getirmemiz zorunlu hale geldiği bu nedenle de hazırlanan bu kitapçığın bu eksende hazırlandığı belirtildi.


👉Gıda üreticilerinin gelir düzeylerinin yükseltilmesi için tespit edilen birçok konuda gelişmeye açık alanları konusunda sürdürülebilir ekonomi modelleri yürülükte olacağı konusu belirlendi


👉Ülkenin gıda sistemlerini iyileştirmek ve daha sürdürülebilir hale getirmek için üretici örgütlerinin güçlendirilecek


👉Üretimde verimliliğin arttırılacağı yeşil dönüşüm üretim modelleri hedefe kondu


👉2030 yılına kadar sürdürülebilir bir şekilde gıda sistemlerimizin iyileştirilmesi için öncelikli olarak, çevre ve doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı, sürdürülebilir tüketime geçiş yapılacağı


👉Gıda kaybı ve israfının önlenmesi konusunda yol arak beraberinde de halk sağlığı ve gıda güvenilirliğinin geliştirilerek sağlanması konusunda çalışmalar başlatackları konusuna değinildi.


👉Kırsal kesimde yoksulluğun azaltılarakı, gıda krizlerine karşı gıda sistemlerinin daha dayanıklı hale getirileceği vurgulandı




👉Gıda sistemlerinin başarılı bir şekilde dönüştürülebilmesi için, hem ulusal hem de uluslararası ölçekte iletişim ve iş birliklerinin geliştirilmesi konusunda yol alan bir çalışma olduğu konusu detaylandırıldı


👉BM Tarım ve Gıda Örgütü FAO ile Türkiye işbirliği niteliğindeki çalışmalara gıda konusunda hız verileceği vurgusu yapıldı


👉Gıda sistemlerinin dönüşümü konusunda siyasi bir diyalog süreci olduğu bu nedenle ulusal ve uluslarası tüm paydaşları arttırıp daha çok iş birliği yapılacağı konusunda bilgilere yer verildi.





   nurtensirma@gidavegelecek.com    


Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال