Yeni yıl için geri sayım başladı. 2021 yılının son günlerini yaşarken yılbaşı gecesi sofraları için hindi satışları da arttı. Ne kadar adı “Batı ülkeleri” ile özdeşleşse de aslen bir “Anadolu yemeği” olan hindinin tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.
Hangi sağlık riski söz konusu?
Hindi eti ile oluşabilecek en önemli sağlık riski ‘Salmonella bakterisidir. İyi pişirilmeyen bir hindi eti diğer kanatlı hayvan etleri gibi tüm dünya ülkelerinde yaygın olarak Salmonella zehirlenmesine neden olabilmektedir.
Bu tür zehirlenmeler yemekten sonra 8 – 72 saat içerisinde ortaya çıkar. Tedavi edilmezse yüksek ateş, bulantı, kusma ve ishal ile seyreden bu zehirlenme vakaları bir hafta sürebilmektedir. O nedenle daha en başında mutlaka doktor muayenesi ve tedavisi gerekir. Salmonella zehirlenmelerinde bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlılarda ölüm dahi söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle Salmonella tehlikesine karşı öncelikle dışarıdan hazır pişmiş olarak alınan hindilerin hangi şartlarda, ne zaman, nasıl, nerede hazırlanıp pişirildiği ve ne kadar süreyle, hangi derecede bekletildiği bilgileri çok büyük önem taşır.
Hatta aynı soruları beraberinde sunulan iç pilav için de sormamız gerekir. Uzun süre oda sıcaklığında bırakılan pirinç pilavında üreyen bir başka bakteri de ( Bacillus Cereus )2-4 saat gibi kısa bir sürede ishal ile ortaya çıkan zehirlenmelere neden olur.
Canlı hindi satın alıyorsak
Özellikle yaklaşan yılbaşı gecesi için eğer canlı hindi alınıyorsa hindilerin hareketli ve tepkisel olmalarına bakılmalıdır. Gagalarının kırmızı, gözlerinin cam gibi, tüylerinin de siyah ve parlak olması önemlidir. Kanat altları da mümkün olduğunca sarı olmalıdır ki, bu sarı renk hindinin iyi beslendiğine işarettir. Ayrıca çok önemli bir nokta da hastalık işaretleri olan göz ve burun akıntısı görülmemelidir.
Evde hindi pişirmede önemli hijyen kuralları
Evde pişirme öncesi ise hindi eti hiçbir yere değdirilmemeli, suyu damlatılmamalı, parçalama işinde kullanılan bıçak, tahta vb. ekipman yıkanmadan başka amaçla kullanılmamalıdır. Hazırlık işlemlerinden sonra ellerimizi hiçbir yere değdirmeden iki defa sabunla iyice yıkamalı ve sonra fırında iyi bir şekilde pişirilmelidir. Neticede bu gibi bilgi ve gerekli hijyen uygulamaları bizi olabilecek zehirlenmelere karşı korumaya yetecektir.
Evde nasıl pişirelim, nasıl muhafaza edelim?
Hindi etinin pişmesi ve sindirimi tavuk etine göre daha güçtür. Bu nedenle evde pişirmeden önce hindi eti terbiye edilip yumuşatıldıktan sonra iyi bir pişirme işleminden geçirilmelidir. Kesilmiş hindinin her bir kilogramına en az 30 dakikalık pişirme işlemi uygulanmalıdır. Yani 5 kiloluk bir hindinin yaklaşık 2,5 saat kadar pişmesi gerekir. Fırının ısı ayarının da 160 – 180 derece arasında olması önerilir. Evde pişirilmiş veya dışarıdan hazır pişmiş olarak satın alınan hindilerin akşam yemeğinden sonra arta kalanı fırında bekletilmemeli, biraz soğuduktan sonra hemen buzdolabına kaldırılmalı ve orada da 2 günden fazla tutulmamalıdır.”
Sonuç olarak bu kurallara uyalım ki, yeni yıla girerken Yılbaşı keyfimiz “Salmonella” ile bozulmadan neşe ve sevinç ile girelim. Bu vesile ile hepinize sağlık, huzur ve mutluluk dolu yeni bir yıl dilerim.
Prof. Dr. Özer Ergün
İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı / Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi