Geride Bırakılanlar Hızla Artıyor. Büyüme geriliği ve Mental Gerilik Kapıda




    Uzun erimli bir gıda krizinin ortasındayız… Dünya Gıda Günün’de bu yılki temamız ise "kimseyi geride bırakmayın" teması. Bu temanın diğer yıllardan farkı ise  hükümetler, uluslarası yardım kuruluşları ve BM kurumları için acil eylem çağrısı niteliğinde olmasıdır. 

FAO'ya göre, dünya daha iyi bir dünya inşa etme yolunda ilerleme kaydetmiş olsa da BM’e göre   çok fazla insan geride kaldı bile yapılan resmi açıklamada açlıktan etkilenen insanlar 3 yılda ikiye katlandığı açıklandı. Buna rağmen 2022 Dünya Gıda Günü teması “Kimseyi geride bırakmayın”. Bunu  temadan çok bir acil eylem çağrısı olduğu konusunda uluslarası yardım kuruluşları hemfikir.

BM’e göre   çok fazla insan geride kaldı bile yapılan resmi açıklamada açlıktan etkilenen insanlar 3 yılda ikiye katlandığı açıklandı...

BM'e göre gün geçtikçe geride kalanlar artıyor. Bu da resmi rakamlara göre çok insanın açlıktan, yetersiz ve dengesiz beslenmeden öleceği ve gelişim geriliği göstereceğinin öncü uyarısı niteliğinde. 1945'te Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluşunu anan FAO, küçük ölçekli çiftçiliği destekleyerek "gıda adaletsizliği" ile mücadele etme konusunda da bir eylem çağrısında bulunuyor.

Dünya Gıda Günü, 1945 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluşunu münasebetiyle kutlanmaktadır.(FAO) Dünya Gıda Günü, 1945 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluşunu münasebetiyle kutlanmaktadır.(FAO) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres Pazar günü, küresel kaygılar arasında açlıktan etkilenen insan sayısının artmasıyla ilgili endişeleri artırarak şaşırtıcı bir rakama işaret etti. Bir tweet'te "Açlıktan etkilenen insan sayısı son 3 yılda iki katından fazla arttı’’
Ayrıca Oku| BM küresel açlık raporu rakamları neden şaşırtıcı: Covid sonrası 150 milyon eklendi
Bu rakamdaki artış, muhtemelen, 2019'da Çin'in Wuhan kentindeki ilk salgından bu yana ülkeler arasında katı kısıtlamalara yol açan pandemiyle birlikte koronavirüse atfedilebilir. 193 üyeli örgütün başkanı, “umutsuzluktan umuda ve eylem” ve “besleyici diyetleri herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirin” mesajını Dünya Gıda Günü münasebetiyle verdi.
Uluslararası insan hakları hukukuna göre , herkesin yeterli beslenme dahil yeterli yaşam standardına ve açlıktan kurtulma hakkı vardır.

Küresel gıda güvenliğinin bu yılki görünümü ise oldukça kasvetli. FAO'nun 2022 Küresel Gıda Krizleri Raporu, 53 ülkede 193 milyon insanın 2021'de gıda güvenliğinden yoksun olduğunu ve acil yardıma ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor. Covid-19 ile ilgili tedarik zinciri kesintileri, aşırı hava olayları ve Ukrayna'daki savaş gibi çatışmalar arasında kalan milyonlarca insan durumu daha da zorlaştırmakta

Sri Lanka'da, milyonları yoksulluğa iten bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğu için, nüfusun yaklaşık üçte biri olan 6 milyondan fazla insanın gıda güvensizliği yaşadığını tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Afganistan'da , ülkenin yarısından biraz azı, yaklaşık 19 milyon insan, yüksek düzeyde gıda güvensizliği yaşıyor ve Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2022'de 34.000'den fazla çocuk ciddi yetersiz beslenmeyle hastanelere başvurdu . Yetersiz beslenmenin sonuçları bir ömür boyu sürebilir ve bodurluk, gelişimsel gecikmeler ve bozulmuş bağışıklık sistemlerini içerir. Ayrıca diğer birçok çocuğun hiç hastaneye gelmemiş olması da muhtemeldir.

Hükümetler ve uluslararası toplum, acil gıda yardımı için finansmanı artırarak ve sosyal koruma sistemlerini genişleterek en savunmasız kişilere acil destek sağlamalıdır. Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve kredi veren ülkeler gibi diğer etkili aktörler, ülkeleri Covid-19 ekonomik toparlanma planlarında kemer sıkma önlemleri uygulamaya zorlayarak krizi daha da kötüleştirmemelidir.

Mevcut şiddetli gıda kriziyle savaşmanın tek yolu, en yoksullar ve en savunmasızlar için endişe eksikliğinden kaynaklanan “gıda adaletsizliğine” değinmek ve ortak evimize özen göstermektir. 16 Ekim'de gerçekleşen 2022 Dünya Gıda Günü'nde dünya çapında 200'den fazla ülke ve bölgede faaliyet gösteren 162 Katolik yardım, kalkınma ve sosyal hizmet kuruluşundan oluşan bir konfederasyon olan Caritas Internationalis, ulusal hükümetleri, uluslararası kurumları ve küresel toplumu, gıda güvensizliğine karşı uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm olarak yerel ve küçük ölçekli tarımı desteklemeye çağırıyor.

Dünya gıda üretimi üç ana faktörden etkileniyor: iklim acil durumu, COVID-19'un etkisi ve çatışmalar. Aloysius John, “Bu Dünya Gıda Günü 2022, küresel gıda ve enerji piyasalarındaki karışıklığa katkıda bulunan, artan gıda ve yakıt fiyatlarıyla Ukrayna'daki savaşın damgasını vurdu, dünya çapında milyonlarca insanı daha fazla açlık riskine sokacak” diyor. Caritas Internationalis'in genel sekreteri.

Afganistan, Suriye ve Yemen gibi açlık noktalarının yanı sıra Sahel ve Afrika Boynuzu bölgeleri en çok etkilenenler arasında yer alıyor ve Etiyopya, Kenya ve Somali'de 21 milyon insan yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeden muzdarip. Bu aynı zamanda ithal gıdalara ve kimyasal girdili endüstriyel tarıma bağımlılığın ve çiftçilerin gıda tedarik zincirine sınırlı katılımının bir sonucudur.

Küreselleşmiş zengin dünyamızda her on kişiden dördünün sağlıklı gıda ulaşamaması ‘’Kimseyi Geride Bırakma’’ temasına ters bir paradoks. Mevcut şiddetli gıda krizi, yalnızca endüstriyel tarımla çözülemez elbette. Gıda sisteminde verimlilik ve kâr maksimizasyonuna odaklanmaktan uzaklaşmalı ve bunun yerine çeşitlendirilmiş tohumlar aracılığıyla gıda ve beslenme güvenliğini iyileştirme kapasitesine sahip yerel gıda sistemlerini sürdürmeye odaklanmalıyız
Bitkisel üretimi iyileştirmek ve iklim değişikliğinin hafifletilmesine katkıda bulunmak için tarımsal gübreler ve botanik pestisitler gibi yerel olarak mevcut kaynakların kullanımını en üst düzeye çıkarıyor. Bu tür programlar, tarımsal üretimin ihtiyaçlarını çevre koruma ilkesiyle bütünleştiren agro ekolojiye dayalı tarım teknikleri ve sistemlerini içerir.

Uluslararası toplumu ve karar vericileri, yeni küçük ölçekli tarım biçimlerini desteklemek, sosyal gıda kooperatifleri oluşturmak ve küçük ölçekli çiftçilerin topraklarını ekmelerini sağlamak için daha fazla çaba göstermeye çağırıyor. Bu, havza yönetimine ve sürdürülebilir tarım malzemelerine erişime odaklanan tarımsal kalkınma projelerinde bir değişiklik anlamına gelir.
Devletler ve küresel topluluk aynı zamanda kısa vadeli gıda güvenliği sağlamaya odaklanmaktan kaçınmalı ve bunun yerine, yerel gerçeklere dayanan, kapsayıcı ve dünya çapındaki şoklara karşı dirençli sürdürülebilir yerel gıda sistemleri inşa eden uzun vadeli yerli yeniliklere odaklanmalıdır.

Şimdi önlem almazsak, dünya nüfusunun artan bir yüzdesi açlıktan ölmeye mahkumdur. Gıda adaletsizliğinin derhal en üst düzeyde ele alınması gerekiyor. Gıda üretimi, siyasi ve kazanılmış çıkarlardan yoksun olmalı ve insanlık için ortak bir iyi olarak görülmelidir”, diye bitiriyor

Dünya Gıda Günü nedir?

Dünya Gıda Günü 1945 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluşunu münasebetiyle kutlanmaktadır. Bu gün, açlık çekenler için harekete geçmek ve sağlıklı beslenmeyi sağlamak için dünya çapında farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. herkes için, kimseyi geride bırakmadan.
2022 Dünya Gıda Günü teması “Kimseyi geride bırakmayın”. FAO'ya göre, dünya daha iyi bir dünya inşa etme yolunda ilerleme kaydetmiş olsa da, “çok fazla insan geride kaldı”. Organizasyon ayrıca, bugün gezegendeki herkesi beslemek için yeterli gıda üretildiğini ancak sorunun besleyici gıdaya erişim ve bulunabilirlik olduğunu vurguladı.

Gıda kriziyle karşı karşıya olan ülkeler

Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ tarafından Mayıs ayında yayınlanan Gıda Krizleri Küresel Raporu2022, 40 ülkede yaklaşık 180 milyon insanın kaçınılmaz gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacağının altını çizdi. Etiyopya, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen, 2020-2021 döneminde Mısır ithalatının yüzde 85'ini sağladığı için Mısır ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kaldığı “açlık noktaları” olarak işaretlendi.

Gıda Programı'nın (WFP) gıda güvenliği güncellemesine göre;
Tunus ve Cezayir de nüfuslarının taleplerini karşılamak için gıda güvenliği sorunlarıyla mücadele ediyor. Afganistan'da Taliban'ın şu anda ülkeyi yönetmesiyle rejim değişikliğinden bu yana, gıda krizi, World'e göre "nüfusun yüzde 92'si yetersiz gıda tüketimiyle karşı karşıyayken, hanelerin yüzde 57'si geçinmek için kriz düzeyinde başa çıkma stratejilerine başvurduğundan" daha da kötüleşti. 


Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال