"İklimde Derinleşen Kriz: COP28 Öncesi Dünya İklim Hareketleri ve Acil Çağrılar"






Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) 28. Taraflar Konferansı (COP28) için Hazırlıklar
(Dubai, 30 Kasım - 12 Aralık 2023)
Konsey Sonuçları - AVrupa Birliği Konseyi


İKLİM EYLEMİNİN ACİLİYETİ

İklim değişikliğinin etkileri, dünya genelinde kuraklıktan sel baskınlarına, orman yangınlarından sıcak dalgalarına kadar bir dizi olayla her kıtadaki toplulukları etkilemeye devam ediyor. Rekor seviyelerdeki sera gazı emisyonlarının yaşandığı bir bağlamda, tüm kıtalardaki toplulukları etkileyen aşırı iklim olaylarından derin endişe duyulmaktadır

 Ayrıca, kıyı ve dağlık alanlar gibi yüksek duyarlılıkta bölgelerdeki etkilerin arttığı derin endişe ile tespit edilmiştir. Bu bağlamda, iklim acil durumu ile başa çıkmanın tek yolu olarak, küresel yanıtın güçlendirilmesi, tüm ülkelerin küresel SG emisyonlarını anlamlı bir şekilde azaltmaları ve adaptasyon eylemleri ile sürdürülebilir kalkınma yoluyla iklim değişikliği ile başa çıkmanın ve dünya genelindeki insanların daha iyi yaşam standartlarına ve zenginliklerine ulaşmanın vurgulanması büyük bir aciliyet taşımaktadır.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ALTINDAKİ ALTI DEĞERLENDİRME RAPORU'NUN KABULÜ

İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 6. Değerlendirme Döngüsü kapsamında yapılan Sentez Raporu'nun kabulünü memnuniyetle karşılıyor ve IPCC'nin bu değerlendirme döngüsü bağlamında yürüttüğü çalışmalara olan güçlü takdirimizi yinelemek istiyoruz. Bu değerlendirmelerin potansiyel çözümler üzerindeki politika açısından önemini vurgulayarak, endişeyle bu Sentez Raporu'nun ana bulgularını hatırlıyoruz. Bu bulgular, antropojenik emisyonlar tarafından neden olan iklim sistemindeki değişikliklerin insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş olduğunu, insan kaynaklı iklim değişikliğinin her bölgede aşırı hava olaylarının sıklığını, büyüklüğünü, uzamsal yayılımını ve süresini artırdığını, adaptasyon planlama ve uygulamasında ilerleme olmasına rağmen, adaptasyon boşlukları ve sınırlarının var olduğunu ve mevcut olarak, Ulusal Belirlenmiş Katkılar (UBK'lar) kolektif olarak yüzyılın 21. yüzyıl boyunca 1.5ºC sınırını korumak için yeterli olmadığını vurgulamaktadır. Ancak, bu hedefe ulaşmak için uygun, etkili ve düşük maliyetli adaptasyon ve azaltma seçeneklerinin zaten mevcut olduğunu belirtiyoruz.

DÜNYA METEOROLOJİK ÖRGÜTÜ'NÜN SON RAPORU VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN İKİLİ PLANET KRİSİNDEKİ ROLÜ

Dünya Meteorolojik Örgütü'nün Son Küresel Yıllık İklim Güncelleme Raporu'nun bulgularını büyük bir endişeyle kaydediyoruz. Gelecek beş yıl içinde küresel sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşacağını işaret eden bu rapor, 2023 ile 2027 arasında yıllık ortalama yüzey sıcaklığının endüstri öncesi seviyelerin en az bir yıl boyunca en az 1.5°C üzerinde olma olasılığını tahmin eden %66 olasılıkla bir uyarı niteliğindedir. İklim değişikliğinin, doğa kaybının ve kirliliğin birbirini güçlendiren üçlü bir gezegen krisinin bir parçası olduğunu vurguluyoruz. Bu krizlere eş zamanlı çözümler içeren doğa temelli çözümleri teşvik etme çağrısında bulunuyoruz.

Bu bağlamda, IPCC raporlarına dayanarak bu kritik on yılda küresel eylem ve hedeflerin artırılması gerektiğini vurguluyoruz. Isınmayı 2025'ten önce en geç zirve yapmalı ve 2030'a kadar 2019'a göre %43, 2035'e kadar ise %60 oranında azaltmalıyız.

RUSYA'NIN UKRAYNA'YA SALDIRISININ İKLİM VE ÇEVRE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yürüttüğü saldırgan savaşı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırı, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmekte, büyük kayıplara ve sivil kayıplara, sağlık etkilerine ve doğaya anında zarar vermekte, aynı zamanda uzun vadeli çevresel bozulmalara yol açmakta, nükleer güvenliği tehdit etmekte ve iklim değişikliği konusundaki gerekli eylemleri geciktirmektedir. Bu savaşın enerji ve gıda güvenliği üzerinde ciddi olumsuz ikincil etkileri olduğunu, özellikle küresel güneyde, küresel güvenliği ve istikrarı zayıflattığını ve acilen ve kararlı bir şekilde uluslararası toplum tarafından ele alınması gerektiğini vurguluyoruz.

EYLEM, HEDEF, FIRSAT VE DESTEĞİ ARTIRMAK

COP28 öncesinde, güçlü kural temelli çok taraflılık aracılığıyla uluslararası katılımın, iklim değişikliği global zorluğunu başarıyla ele almak için kritik olduğunu tekrar vurguluyoruz.

İklim eyleminin getirdiği fırsatları vurgulayarak, sadece gezegen ve küresel ekonomi için değil, aynı zamanda yatırım ve finans fırsatları, rekabet, inovasyon, iş yaratma ve ekonomik büyüme açısından da fırsatlar sunduğunu belirtiyoruz. Ayrıca, insan hakları, sağlık, uygun işler, sürdürülebilir gıda sistemleri ve uygun enerji fiyatları açısından insanlar için de daha iyi yaşam standartları sağladığını vurguluyoruz.

İklim değişikliği ile mücadelede tarafların aldığı eylemlerde, insan hakları, sağlık hakkı, temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi'nde belirtilen yerli halkların hakları, yerel topluluklar, göçmenler, çocuklar ve gençler, engelli kişiler ve zor durumda olanlar, ayrıca cinsiyet eşitliği, kadın ve kızların güçlendirilmesi ve intâc kuşağı gibi, ilgili olan insanların ve sivil toplumun katılımı, ilgili olanların katılımı ve bilgiye erişimin, sosyal adalet, adalete ve küresel iklim nötrlüğüne doğru yapılan küresel geçişte anahtar olduğunu vurguluyoruz. Bu iki bağlamda, özel raportörün iklim değişikliği bağlamında insan hakları teşvik ve koruma çalışmalarını takdir ediyoruz.  #COP28 #NurtenSırma


nurtensirma@gidavegelecek.com


I am researching and writing about the global journey of food. In what dimensions do food supply security, food safety, food waste and loss, the relationship between climate and food operate? What is food nationalism? I know that there are people who enjoy reading such a site despite everything.
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال