Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi, insanlar, gezegen ve refah için bir eylem planı sunuyor. Açlık ve aşırı yoksulluktan arınmış, sosyal adaletin ve sağlıklı bir doğal çevrenin olduğu bir dünya vizyonu sunuyor. Gündemin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) bu vizyonu gerçekleştirmek için bir çerçeve sunuyor.
2030 Gündemi, BM üyelerinin kolektif kararlılığını ifade ediyor:
Her türlü yoksulluğu ve açlığı sona erdirmek, insanların potansiyellerini, onur ve eşitlik içinde, sağlıklı bir çevrede gerçekleştirebilmelerini sağlamak.
Gezegeni, sürdürülebilir tüketim ve üretim yoluyla korumak, doğal kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde yönetmek ve iklim değişikliği konusunda acil önlemler almak, böylece gelecek nesillerin ihtiyaçlarını destekleyebilmek.
Herkesin refah içinde ve doyurucu bir yaşam sürmesini sağlamak, ekonomik, sosyal ve teknolojik ilerlemenin doğayla uyum içinde olmasını sağlamak.
Korku ve şiddetten uzak, barışçıl, adil ve kapsayıcı toplumlar oluşturmak. Sürdürülebilir kalkınma barış olmadan ve barış da sürdürülebilir kalkınma olmadan mümkün değildir.
En yoksul ve en savunmasızın ihtiyaçlarına odaklanarak, tüm ülkelerin, tüm paydaşların ve tüm insanların katılımıyla, güçlendirilmiş küresel dayanışma ruhuyla, Sürdürülebilir Kalkınma için gereken araçları harekete geçirmek için Küresel İşbirliği'ni yeniden canlandırmak.
Ana Belge: Dünyamızı Dönüştürmek: Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi
Sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri, küresel karşılaştığımız birçok soruna çözüm getirmek için ekonomik büyümeyi, sosyal iyileştirmeleri ve çevresel korumayı bir araya getirerek 2030 Gündemi'nin kalbinde yatıyor. Tarım ve gıda sistemleri dönüşümleri, 17 SKH'ye çeşitli derecelerde katkıda bulunur ve bu hedeflerin nihai başarısı için temel niteliktedir.
SKH çarkını inceleyerek, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerinin tüm SKH'ye olan önemini öğrenebilirsiniz.
Yoksulluğun sona erdirilmesi (SKH1), kırsal alanlarda sosyal koruma, arazi hakları ve direncin ele alınmasını gerektirir ve açlığın sona erdirilmesiyle yakından ilişkilidir (SKH2). İyi bir sağlık (SKH3), besleyici ve güvenli gıdalarla başlar. İyi beslenme, ilkokul ve ortaokulu tamamlayabilen çocuk sayısının artırılması (SKH4) ve kadınların hem toprak hem de ekonomik kaynaklara eşit erişiminin sağlanması, gıda üretimini artırır ve kırsal toplumlar için uzun vadeli ekonomik kazançlar getirir (SKH5).
Daha az ve daha temiz enerjiyle daha fazla gıda üretimi (SKH7), gıda israfının azaltılması (SKH12), küçük ölçekli üreticilere yenilikçi teknolojilere erişimin sağlanması (SKH9) ve tarım arazileri için haklarının güvence altına alınması (SKH10), sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerinin temel unsurlarıdır ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde önemlidir.
Sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri, su kıtlığına (SKH6) çözüm üretebilir, iklim değişikliğine yanıt verebilir (SKH13) ve dünyanın sucul (SKH14) ve karasal biyoçeşitliliğini (SKH15) koruyabilir. Ayrıca, kırsal alanlarda sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve anlamlı istihdamı sağlar (SKH8), şehirlerde uygun fiyatlı gıda tedarikini güvence altına alır (SKH11) ve tüm gıda ve tarım aktörleriyle iş birliği yaparak açlığı sona erdirerek barışı sağlama konusunda büyük katkı sağlar (SKH16) ve bu, sadece SDG 17 ile ortaklık içinde gerçekleştirilebilir.
FAO Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Ofisi
FAO, küresel tarım ve gıda sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümüyle 2030 Gündemi'ni hızlandırmak için Özel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Ofisi'ne sahiptir. Ofis'in çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinin.
Yaklaşık yedi yıl gibi kısa bir sürede, dünya SKH'leri karşılamak için sapmış durumda ve birçok hedefte ilerleme durmuş veya geriye gitmiş durumda. Bu nedenle, gıda sistemleri dönüşümlerine yönelik eylem hiç bu kadar kritik olmamıştı. Aslında, daha sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri için harekete geçmek, dünyayı 2030 Gündemi'ni gerçekleştirmek için doğru yola koymak için temel bir önkoşuldur. FAO, eşsiz bilgi ve uzmanlığıyla SKH'ye dayalı tarım ve gıda sistemleri dönüşümlerini yerel, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde yönlendiriyor, ortak tasarlıyor ve yönlendiriyor.
21 SKH göstergesinin koruyucusu ve beşine katkıda bulunan FAO, ülke düzeyinde ilerlemeyi izler ve SKH 1, 2, 5, 6, 12, 14 ve 15 altındaki gıda, tarım ve doğal kaynaklarla ilgili hedeflere ilişkin veri ve istatistikleri toplar. Bunun yanı sıra, FAO, hızlandırılmış SKH eylemi için bilgi oluşturuyor ve yayınları ve veri portalları aracılığıyla ülkelerin harekete geçme yeteneklerini artırarak araçlar, eğitimler ve ortaklıklar sunuyor.
FAO'nun çalışmaları, Dört İyileşme olarak dört stratejik dönüşüm alanına odaklanır: Daha İyi Üretim; Daha İyi Beslenme; Daha İyi Çevre; ve Daha İyi Bir Yaşam, kimseyi geride bırakmamak. Bu Dört İyileşme, tarım ve gıda sistemlerinin birbiriyle bağlantılı ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını yansıtır ve SKH'leri hızlandırmak için operasyonel bir plan sunar, 2030 Gündemi'ni gerçekliğe dönüştürür.
BM Gıda Sistemleri Koordinasyon Merkezi
Tüm SKH'lerde ilerlemenin teslim edilmesinde tarım ve gıda sistemlerinin merkezi rolü, Eylül 2021'de ayrılan Birleşmiş Milletler Gıda Sistemleri Zirvesi'nde kabul edildi. Zirve, gıda sistemlerini dönüştürmek ve bu değişiklikleri tüm SKH'lerde teslim için yenilikçi ulusal planları ortaya çıkarmak için cesur yeni eylemler serbest bıraktı. FAO'nun ev sahipliğindeki Birleşmiş Milletler Sistemi adına Gıda Sistemleri Koordinasyon Merkezi, bu eylemleri ve ulusal yolları sürdürmeye devam ediyor. Merkezin çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinin.